Kuracja pozbawiona glutenu – co jeść w wypadku celiakii?

Kuracja pozbawiona glutenu – co jeść w wypadku celiakii?

Eliminacja z każdych posiłków wszelkich komponentów zawierających gluten może być wstępnie ciut niełatwe. Jednak należy poznać parę najważniejszych zasad, by dieta bez glutenu stała się urozmaicona, smaczna, a co najważniejsze niegroźna dla naszego organizmu.

Celiakia czyli niedomaganie objawiające się uciążliwą reakcją układu odpornościowego na skonsumowanie protein wywodzących się od wytworów o pochodzeniu zbożowym. Jako, że każda dieta jest w nie zwyczajowo  szczodra, może być nam trudno wyobrazić sobie całościowe wyeliminowanie glutenu z każdorazowych potraw. Na szczęście powinniśmy wiedzieć, co omijać szerokim łukiem oraz, a także czym zamienić niepolecane produkty, by dieta bezglutenowa stała się nam  nieco łatwiejsza do realizacji. Jakich rzeczy w związku z tym trzeba się wystrzegać? Po pierwsze pszenicy, żyta i jęczmienia, w których składzie jest gluten. Nie wszyscy wiedzą jednak, że porównywalnie niebezpieczny jest owies – stymulant aweniny, która powoduje w przypadku części ludzi podobne objawy. Właściwie stanowi to rezygnację z pieczywa,jak również mąki i gupy makaronów. Kuracja bezglutenowa przyjmuje zdecydowane usunięcie opierających się na owych zbożach składników, co powoduje, że powinniśmy mieć świadomość, czym najsłuszniej je zastąpić.

Najbardziej powszechnymi wytworami pozbawionymi glutenu, które kupują osobniki męczące się z celiakią, są kukurydza, proso, gryka, maniok i soja. W istocie wszelkie owoce, warzywa a także orzechy, niemal jak ryby lub mięso również pozostają dopuszczalne. Kuracja bezglutenowa przystaje na picie kawy i herbaty jak również słodzenie jedzenia i cieczy z użyciem miodu. Przeciwnie powszechnemu przekonaniu, w żadnym razie nie musi być bez smaku czy słaba – całość jest uzależniony od naszej fantazji.Umiejętnie zbilansowana kuracja bezglutenowa będzie co prawda wymuszała od przestrzegających jej ludzi trochę więcej trudu i spokojnego stosunku do wybieranych  na co dzień artykułów, ale na pewno jest w stanie wzbudzić sympatię także i ekstremalnych smakoszy. Szukając pod kątem wytworów pozbawionych glutenu, jednak mocniej przypatrzmy się ich opakowaniu –  brak bardzo  niepożądanego członu bynajmniej nie musi dowodzić, że nie są obecnie w nim inne niezdrowe substancje.